Afrika Seyahatimin Bütçesi
Biliyorum Afrika gezimi yapalı 3 yıl geçti ve bu bütçe raporunu yazmak için biraz geç kaldım. Yine de uzun geziler planlayan ya da Afrika’ya gitmek isteyen gezginlere fikir verir düşüncesi ile raporu hazırlayıp yayınlamak istedim. Her şeyden önce kur farkını hatırlatmak isterim. Ben yolculuğu yaparken yanıma 5.000$ nakit aldım. Dolar o zaman (2012 Haziran) 1.8 Türk Lirasıydı. Ben yine her ülkedeki hesaplamaları yaparken 2012 yılındaki kurlara sadık kalarak yaptım. Zaten not tutarken her ülkede kurları yazmıştım. Ondan hesaplamak kolay oldu. Kısaca rapor içinde yer alan Türk Liraları 1.8 üzerinden hesaplanmıştır ve yanlarına dolar olarak da yazmaktadır. Böylece şimdiki zaman ile karşılaştırma yapabilirsiniz. Sonuçta o zaman kaç dolar ile yaptıysam şimdi de o kadar dolar ile bu gezi yapılabilir.
Hesaplama hakkında bilgi verdikten sonra kısaca yolculuk hakkında da bilgi verim. Motosiklet ile İstabul’dan çıkarak Afrika kıtasını boydan boya geçtim ve 100 günde 17.600 km yaparak Afrika’nın güneyi Cape Town’a ulaştım. Geri dönüşü ben uçak ile motosiklet de gemi ile yaptı.
Benzin: 1.722 TL (~957$)
17.600 kilometre yol boyunca toplam 739lt benzin almışım. Mısır ve Sudan’da benzin çok ucuzdu fakat diğer ülkelerde litresi 1$ üzerinde olduğu için 1,3$/litre şeklinde bir ortalama çıktı. Kullandığım Yamaha XT660ZA Tenere motosikletin ortalama yakıtı 4.2lt/100km olmuş.
Konaklama: 1.648 TL (~916$)
100 gün boyunca 17 defa kamp yapmışım. Bunların sadece 7 tanesi ücretsizmiş geri kalanları için para vermişim. Bunun dışında 4 gece misafir olarak, 3 gece gemide ve 1 gece de TIR’da kalmışım. Geriye kalan 73 gece otelde konaklamışım.
Yemek & Market: 1.809 TL (~1.005$)
Açıkcası bunun çok ayrıntı yok 🙂 İçerisinde market, çay, kahve, fırın, restorant, v.b. Sadece yiyecek ve içecek için ödediğim rakamdır kendisi.
Ulaşım : 2.282 TL (~1.268$)
Bunun içinde Mersin’den Mısır’a ve Mısır’dan Sudan’a geçmek için kullandığım 2 gemi bulunuyor. Bunların topalımı yaklaşık 1.100$ yapıyor. Tabii bunun içine gümrük işlemleri ve muameleci için ödediğim tutarlarda dağil. Geri kalanı ise yol, tünel, köprü, otobüs, feribot, v.b. kalemler bulunuyor.
Vize & Evraklar: 1.308 TL (~727$)
Güney Afrika hariç Mısır (40$), Sudan (50$), Etiyopya (60$), Kenya (50$), Tanzanya (50$), Malawi (100$), Mozambik (80$) ve Madagaskar (70$) için vize aldım. Bunların toplamı 500$ yapıyor. Bunun dışında uluslararası ehliyet, triptik ve giriş yaptığım ülkeler için trafik sigortası da yaptırdım.
İletişim: 167 TL (~93$)
Sanırım bu da çok sorulan soruydu 🙂 Yol boyunca internet olarak her ülkede lokal cep telefonu hattı aldım. Böylece oldukça ucuza internet kullanabildim. Afrika’da GSM şebekesi çok yaygın. Sudan’da çölün ortasında kalırken bile telefonda 3G vardı.
Motor Bakımı: 550 TL (~306$)
Aslında motor bakımı olarak çok bir şey yapmadım. Sadece 2 defa yağ değiştirdim. 6lt yağ için 36$ ödedim. Geri kalanını Kenya’da patlattığım arka amortisörün tamiri için ödedim.
Turistlik: 1.036 TL (~576$)
Bunlar turist mekanlara girmek veya oralara ulaşmak için kullandığım araçların toplamına verdiğim paralardır. Buradaki en büyük kalem safaridir. Ulaşım ve konaklama dahil 4 günlük Serengeti safarisi için toplam 320$ ödedim. Onun dışında Güney Afrika’da yaptığım bungee jumping’de çok ucuz değildi. 🙂 Ayrıca yaptığım alışverişler de bunun içinde.
Diğer: 108 TL (~60$)
Geri kalan her şey. 🙂
Geri Dönüş: 3.434 TL (~1.908$)
Ben yolculuğumu tek yön yaptım. Geri dönmek için ben uçağa bindim, motosikleti ise gemi ile parsiyel yük olarak konteyner içinde taşıttım. Uçak için 408$ ödedim. Motorun taşınması için de 1.500$ ödedim.
TOPLAM BÜTÇE: 14.068 TL (2012 yılı için yaklaşık 7.600$)
Harcamaların hepsi kişiden kişiye ve yapılan geziye göre değişiklik gösterebilir. Elimden geldiğince ayrıntılı yazmaya çalıştım. Artık ihtiyacı olan istediği kadarını alır ve böyle bir yolculukta kendi bütçesini için çalışabilir diye düşünüyorum 🙂
Ayrıca daha önce paylaştığım seyahat bütçelerini de burdan okuyabilirsiniz.
- 25 Kasım | Bütçeler Geziler | Serkan Sogut | No comment
Afrika Seyahatimin Bütçesi
Biliyorum Afrika gezimi yapalı 3 yıl geçti ve bu bütçe raporunu yazmak için biraz geç kaldım. Yine de ...
- 22 Kasım | Bütçeler Geziler Tüyolar | Serkan Sogut | No comment
Japonya Seyahatimin Bütçesi
Ne zaman yolculuğa çıksam en çok duyduğum şey para oluyor. Aslında her zaman en çok sorulan sor...
- 09 Ekim | Bütçeler Geziler Tüyolar | Serkan Sogut | 10 Comments
Amerika Seyahatinin Bütçesi
Latin Amerika seyahatimizin Amerika kısmı için ne kadar harcadığımızı çıkardım. Hem motosiklet hem ...
- 25 Aralık | Bütçeler Geziler Tüyolar | Serkan Sogut | No comment
Orta Amerika Seyahatinin Bütçesi
Amerika seyahatimizin Orta Amerika kısmı için ne kadar harcadığımızı çıkardım. Hem motosiklet hem...
- 30 Temmuz | Bütçeler Geziler Tüyolar | Serkan Sogut | 3 Comments
Avrupa Seyahatinin Bütçesi
Latin Amerika öncesi yaptığımız kısa Avrupa gezisinin bütçesini çıkardım. Motosiklet ile AvrupaR...
No Comment