Motosiklet Uzun Yol Tavsiyeleri: Ne Giymeli?

Öncelikle şunu söyleyim yolculuğa çıkmak için hiçbirşeye ihtiyacınız yok! Sadece istemeniz yeterli. Sonrasında yanınıza gerekli dokümanları (pasaport, kimlik, ehliyet, v.b.) ve  kredi kartınızı alıp motosikletinize atlayarak maceraya başlayabilirsiniz. Yok ben öyle çat kapı çıkamam, yolculuk öncesi uzun yol hazırlıklarını da seviyorum diyorsanız, okumaya devam edin. Yaptığım uzun yolculuklardan kendime edindiğim tecrübelerimden notlar aktaramaya çalışacağım.

Zaman dediğinizi duyar gibiyim 🙂 İsterseniz o da oluyor. Belki hemen olmuyor ama zamanla bir şekilde farkında olmadan ortamı ona göre hazırlıyorsunuz. Para işi ne olacak diyebilirsiniz. İnanın isterseniz gezmek için çok büyük paralara ihtiyaç duymuyorsunuz. Gezinizi bir şekilde bütçenize göre ayarlayabiliyorsunuz.

Ne Giymeli?

İşin özeti uzun motosiklet yolculuklarında sizi koruyacak ve değişken hava koşullarına karşı konforlu seyahat etmenizi sağlayacak, taşıması kolay, az yer kaplayan ve özellikle çabuk kuruyan kıyafetler giymeniz gerekiyor.  Hazırlıklarınızı ortalama 0-35 derece sıcaklıklara göre yapmanızda fayda var. Çünkü aynı gün içinde 2.500 mt yükseklikte hava 5 derece olurken, deniz seviyesinde 30 derece olabiliyor. Çok katlı giyenebileceğiniz kıyafetler değişen hava sıcaklığına göre vucut sıcaklığınızı ayarlamanızda çok yardımcı olacaktır. Tabii her koşul için kıyafet almaya kalkarsanız çantalara sığamayabilirsiniz. Ne kadar az eşyanız varsa o kadar rahat yolculuk yaparsınız. Onun için birden fazla amaç için kullanabileceğiniz kıyafetleri alın. Örneğin yagmurluğu, asıl amacının dışında rüzgar kesici olarak montun üzerine giyebilir veya yürüyerek gezerken normal yağmurluk olarak da kullanabilirsiniz. Aynı şekilde kışlık montun içliğini götürmek yerine fermuarlı ve içi polar bir windstopper götürseniz daha çok amaç için kullanmış olursunuz, üstelik aynı yeri kaplar.



Soğuk Hava

Soğuk hava koşullarına her zaman hazır olmalısınız. Yaz olmasına sakın aldanmayın. Temmuz ayında Alp dağlarında hava 3 dereceye kadar düşebiliyor. Yanınıza polar gibi sizi sıcak tutacak malzemeler alın. Özellikle rüzgar sizi çok üşütür, rüzgar önleyici windstopper malzemeleri çantanızda bulundurun. Üzerinize giyeceğiniz yağmurluk da sizi rüzgara karşı koruyacaktır. Vucut sıcaklığının büyük çoğunluğu boyun bölgesinden kaybedilir, bandana veya buff gibi boynunuzu kapatacak özellikle rüzgar girmesini önleyecek birşey sakın unutmayın. Hatta iki tane alın biri ıslandığında diğerini kullanırsınız veya çok soguk olursa ikisini beraber kullanırsınız. 😀

Sıcak Hava

Sıcak hava durumu biraz daha zor. Çünkü soğuğa çare var da sıcağa yok. 🙂 Yine dediğim gibi çok katlı giyinmek çok önemli. Hava ısındıkça üstünüzü hafifletebilirsiniz. Genelde sıcak havada en büyük sorun hareket halinde değil kısa süreli durduğunuzda oluyor. Çünkü hava akımı olmadığından terlemeye başlıyorsunuz. Sonra hareket edince çarpan hava akımı sizi üşütebiliyor ya da kaslarınızın tutulmasına sebep olabiliyor. Hani kuru kalmamış için annelerimiz yerleyince sırtımıza havlu koyardı 🙂 motorda onu yapmamız pek mümkün değil ama sporcuların kullandığı gibi sentetik malzemeler giymek sizi daha kuru tutucaktır. Sentetik malzemeler suyu tutmazlar, hafiflerdir ve kolay yıkanıp, kuruyabilirler. Böylece terlediğinizde sizi ıslak tutmazlar. Hatta sıcak da olsa uzun kollu giyinmenizi tavsiye ederim. Kollarınız çok terliyor ve monta yapışıyor.

Yağmur

Yolcuğunuzda yağmur yağmayacak diye düşünüyorsanız kesinlikle yanılıyorsunuz. Yağmur sizi bir yerde muhakkak yakalayacak. Hatta yılda 2-3 gün yağmur yağan Ürdün Wadi Rum çölüne bile gitseniz yağmura yakalanabilirsiniz. Ben yakalandım ondan biliyorum 🙂 Onun için herzaman hazırlıklı olun ve yanınızda alt/üst yağmukluk bulundurun. Ben tulum tercih etmiyorum. Çünkü üst yağmurluğu soğuk havalarda rüzgarı önlemesi için veya yürürken de yağmurluk olarak kullanıyorum. Sakın motunuza ya da pantolonuza güvenmeyin! Daha önce günlerce hiç durmayan sağnak yağmur  altında yolculuklarım oldu. Uzun süre yağmurlu sürüşlerde motor kıyafetleriniz suyu emecektir. Çünkü ne kadar iyi olursa olsun her kumaşın bir su tutma derecesi vardır. Belki iç katmanda su geçirmez astar olduğu için siz ıslanmayacaksınız ama dış katman ıslak kalacaktır. İnanın gece soguk havalarda ve 1.000 metrelerin üzerinde konaklıyorsanız (tabii ısıtma kaynagınızda yoksa) ertesi gün o montu (ya da pantolonu) ıslak giyiyorsunuz. Tabii yediğiniz rüzgar yüzünden vucut sıcaklığınız inanılmaz düşüyor. Hele de hava soğuksa titremekten çok yol alamayabiliriniz. Yolculuklardan öğrendiğin en önemli şey, yola devam etmek istiyorsan ne olursa olsun kuru kal!

Güneş

Güneş herzaman sürüşü zorlaştıran bir durum. Önden vursa ters ışıkta kalıyorsunuz karşıdan geleni göremiyorsunuz. Arkadan vursa yolu çok aydınlatıyor ve resmen gözünüz parlıyor. Onun için yanınıza güneş gözlüğü alın. Hatta kendinden güneşliği olan kaskları şiddetle öneriyorum. Güneşli bir havada dağ yolarında gidiyorsanız tünel giriş çıkışları ve gölgeye düşen yamaçlarda güneş gözlüğü veya koyu vizör sizi yol koşulları konusunda yanıltabilir ve tehlikeye düşürür. Kolaylıkla açıp kapayabileceğiniz güneş vizörlü kaskları tavsiye ederim.

Unutmadan buradan kask üreticilerine sesleniyorum 🙂 vizörlerin genelde buğu önleyicisi oluyor fakat güneşliklerin olmuyor. Soğuk ve güneşli havada sürüş yapıyorsanız güneşlikler buğu yapıyor, önünüzü göremiyorsunuz. Buğu önleyici bulundurmada fayda var.

Mont / Pantalon

Evet şimdiye kadar hep iç giyimden bahsettim. Peki mont ve pantolon nasıl olmalı? Bence 4 mevsim montlar uzun geziler için çok idealler. Yazlık olanlar soğukta, kışlık olanlar da sıcakta bayıltıyor. 4 mevsim için olan mont ve pantolonlar direk olarak çok sıcak ve soğuk yerine daha geniş bir sıcaklık aralığı için tasarlanıyorlar. Yağmur için su geçirmeyen iç astarı, soğuk için içliği varken, sıcak havalar için ise açınıp kapanan havalandırma delikleri bulunuyor. Soğuk havalarda içliğini takıp (ya da yerine windstopper giyip), içine de fazladan bir polar giyerek çok rahat 5 derecelerde seyahat edebilirsiniz. Hatta üzerine rüzgarı önlemek için yağmurluk giyerseniz daha uzun süre vucut sıcaklığınız düşmeden seyahat edebilirsiniz. Aynı şekilde sıcak havada içine uzun kollu sentetik bir tişört giyip, montun havalandırma deliklerini açarak serin (nispeten :)) ve konforlu bir seyahat sağlayabilirsiniz. Eğer yolculuğunuzun rotasında 40 derecelerde seyahat etmeyi gerektirecek yerler varsa, direk yazlık mont ve pantolon alın. Çünkü dışına yağmurluk giyip rüzgarı kestikten sonra içine birden fazla polar giyerek soğuktan korunabilirsiniz. 40 derecenin üstünde 4 mevsim bir mont ile seyahat etmek hiç eğlenceli olmayabilir.

Kask

Her zaman Full-Face (tam kapalı) veya Flip-Up (önü açılabilen) kask kullanılmasını tavsiye ediyorum tabii ki 🙂 Uzun yol, kısa yol fark etmez!  Bazen uzun yol yapan ve yarım kask kullananların videolarını görüyorum ama ben cesaret edemezdim. Özellikle gittiğiniz ülke durum olarak kendi ülkemden kötü ise başıma birşey gelmesi en son isteyeceğim şeydir. Onun için önce güvenlik şart!  Bunun dışında açık renk kasklar sıcak havalarda ve güneşin altındaki sürüşlerde kesinlikle daha serin oluyorlar. Afrika yolculuğunda benim kaskım beyazdı, yol arkadaşımınki ise siyahtı ve elle bile dokununca arada inanılmaz sıcaklık farkı olduğunu hissedebiliyorduk. Ayrıca beyaz kask sizi daha görünür kılar. Pinlock olan kaskları özellikle öneririm. Çünkü her nekadar vizörü buğu yapmaz dese de ben yapmayanı görmedim. En iyi çözüm pinlock ile ikinci bir parça takmak. Ayrıca daha önce yazmıştım kendinden güneş vizörlüğü olan kaslar çok daha kullanışlı oluyor. Eğer intercom kullanmayı düşünüyorsanız kesinlikle kulaklık için kaskın içinde yeri var mı kontrol edin. Havalandırmasının iyi olması veya vizörü küçük bir aralık açık bırakmaya izin veren kasklar sıcak sürüşlerde hayat kurtarıyor. Açıkcası artık aksiyon kamerası kullandığım için de kask alırken gopro’yu takacak yerinin uygun olup olmadığına da bakıyorum. 🙂

Bot

Botunuzun iyi olması ve ayağınızı koruması çok önemli. Genelde ufak tefek düşmeşerde veya motoru devirmelerde ilk hasar alan yer ayağınız oluyor. Uzun bir yolculukda bunun olmasını istemezsiniz. Ayrıca ayağınızı yağmurda kuru tutmalı ve sıcak havalarda nefes alabiliyor olması önemli, yoksa 8 saat sıcakda motor sürdükten sonra botu uzağa koymak gerekebilir 🙂 Ben genelde dize kadar olan botları değil birazcık daha kısa olanları tercih ediyorum. Çünkü uzun yolculuklarda bazen çok sık durup yürümeniz gerekebiliyor. Dize kadar olan botlar ile bunu yapmak çok zor. Afrika öncesi yolculuklarımda daha kısa botlar kullanmıştım, fakat Afrika yolculuğunda uzun botlar kullandım ve keşke daha kısa alsaymışım dedim. Unutmadan en son Nordkapp ‘dan dönerken günlerce yediğim yağmur sonrasında bot yağmurluklarının işe yarayabileceğini düşünmeye başladım ama henüz hiç denemedim.

Diğer Malzemeler

En önemlisi kulak tıkacını unutmayın. Uzun sürüşlerde rüzgar sesi bedeninizi olmasa da resmen kafanızı yoruyor. Hatta yedekli alın sonra kaybederseniz zor oluyor bulmak. Su konusuda önemli. Özellikle grup sürüşü yapılacaksa istediğiniz zaman durup su içemeyebilirsiniz. Camelbag işinizi görecektir. Tabii bu sefer de tuvalet için sık durmanız gerekebilir 🙂

Giyim kuşam ile ilgili uzun yol tecrübelerimden edindiklerimi anlatmaya çalıştım. Bunlar tamamen benim kişisel tercihlerimdir ve her biri çıktığım yolculuklarda öğrendiğim deneyimlerden derlenmiştir 🙂

 

17 Comments

17 Comments
  • çağlar çakmak

    takma alışkanlığın olmadığı için bahsetmemişsin ama dizliklerini de kimse unutmasın lütfen.

    eğer pantolon giyilmemişse en az kask kadar elzem bir ekipman olur kendileri.

    • Serkan Sogut

      Çağlar kimse pantalon olmadan uzun yola çıkmaz diye düşünmüştüm 🙂 Yoksa sen çıkıyor musun?

  • çağlar

    ahauah. 🙂 aşırı sıcağın sürüşü nasıl etkilediğini, konsantrasyonu nasıl azalttığını düşünürsen pantolonu çıkartıp dizlik takma alternatifi her zaman b planı olarak yanda bulunmalı bence.

    bana bu bahanelerle gelme şekerim. 🙂

    • Serkan Sogut

      Yazlık pantalon diye birşey icat edilmiş 🙂 emin ol dizlikten çok daha fazla korurlar. Dizlik sadece ilk darbede seni koruyacaktır. Sonrası? ikinci darbe, yuvarlanma, sürtünme, v.b. gibi şeylere karşı pek koruduğu söylenemez. Ben evimden çoook uzaklardayken hatta yabancı bir ülkedeyken bunu göze almazdım. Eğer çok sıcak geliyorsa daha fazla mola ve bol su ile yoluna devam edebilirsin.

      Çağlarcım (bak cım diyorum) burada birşeyler anlatıp bilgi paylaşmaya çalışıyorum neden geyiğe sarıyorsun 🙂

  • çağlar

    bloglar/siteler altlarındaki yorumlarla canlı kalırlar serkan-cım. 🙂 oradan gelişir, iletişirler.

    ben dizlik derim, sen yazlık pantolon dersin, böylece her ikisini de dile getirmiş oluruz.

    verdiğim geçici rahatsızlıktan ötürü kusuruma bakmayınız. 🙂

  • Mkt

    Motosiklet seyehatlerinde, şehiriçinde köpek saldırısı veya uzun yolculuklarda vahşi hayvan saldırısı ihtimali beni hep korkutur. Böyle bir durum ile karşılaştınız mı?

    • Serkan Sogut

      Aslına bakarsan o kadar gezdim ama hiç başıma öyle bir olay gelmedi 🙂

  • whitestream

    Slm Serkan,
    Çıktığın seyahatlerde hangi termal içliği(sentetik diye gösterilen oluyor galiba) kullandın ve memnun kaldın mı:)

    Bu aralar bende almayı planlıyorumda.

    Teşekkürler..

    • Serkan Sogut

      Aslında bir tane içlik yok bende, hatta en son decothlan’dan almıştım bunları kullanıyorum.

    • Serkan Sogut

      Sentetik diye bahsettiğin aslında içlik değildi. Pek içliğe ihtiyacım olmuyor. Çünkü içliği çok amaçlı pek kullanamadığın için yolculuklarda taşımıyorum. Onun yerine altıma dizde çorap, üstüme de polar alıyorum. Sentetik diye bahsettiklerim spor yaparken giyilen tişörtlerden bahsediyordum. Bende birden çok markanın var. Dechatlon’dan uygun fiyatlı bulabilirsin. Bu arada tabii içliğim de var haftasonu sürüşlerimde kullanıyorum lafuma’nın olması lazım.

  • Hayrullah Kahraman

    el feneri, izole bant, kablo, buji, lastik, anahtar takımı tornavida seti,zincir spreyi vs bunlardan bahsetmemişsin almayalım mı lazım olmaz mı 🙂 ayrıca emek harcayıp yazdığın ve paylaştığın için teşekkürler serkancığım

    • Serkan Sogut

      Hayrıllah abicim onlar bu yazı değil ilerleyen zamanda yazacağım merak etme 🙂

  • Ayferonur

    Botu yagmurdan koruyan yagmurluklar cok ise yariyor Serkan…Ben 3-4 kez siddetli yagmur da uzun sure gittim ve yagmurluk sayesinde hem ayaklarim kuru kaldi hem de usumedim….

    • Serkan Sogut

      Evet bot yagmurluğu konusunda çok haklısın ben de Nordkapp seyahati sırasında yanıma almadığım ve çok pişman olduğum bir şeydir kendisi 🙁 yol boyunca ıslanan ayaklarımı gördükçe evde dolapda duran bot yagmurluklarını düşündüm durdum :))

  • Yavuz

    Soğuk havalarda elektirikli yelek denedinizmi?

Post a Comment