Kotor Fiyord’unda Motosiklet Gezintisi

Balkan turunu planlayana kadar fiyordun ne olduğunu bile bilmiyorken. Şimdi bir fiyordun çevresini motosiklet ile dolaştığım için mutlu oluyorum. İnsan oğlu ne ilginçtir 🙂 Fakat dünya üzerinde kaç fiyordun çevresinde tam tur dönen bir yol bulunuyor ve siz bunlardan birinde motor kullanıyorsunuz. Ayrıca öyle küçük filanda değil Akdeniz çanağının en büyük fiyordu. Peki nedir fiyordu bukadar etkileyici yapan. Fiyord ismi Norveççe bir kelime olan Fjord’dan gelmektedir. Genellikle İskandinavya kıyılarında bulunan jeolojik oluşumlardır. Fiyordlar buzulların aşındırması sonucu oluşan, iki tarafı sarp kayalıklarla çevrili, uzun, dar ve derin vadilerdir. Dağlık bölgelerde onbinlerce yıl boyunca yağan karların birikmesi ile oluşan buzullar  yılda yaklaşık 2cm kayarak vadi yamaçlarını aşındırırlar. Bunun sonucu fiyordlar oluşur. Dünyanın en büyük fiyordu Norveç’teki Soğne Fiyordudur.

Bu kadar çoğrafya bilgisinden sonra sanırım hepimiz fiyordun ne olduğunu öğrendik. Şimdi gelelim Kotor Fiyorduna. Yaklaşık 60 km sahil şeridi uzunluğu bulunan Kotor Fiyordu Akdeniz çanağında bulunan en büyük fiyorddur. Tüm çevresini hemde deniz mesafesinden hiç ayrılmadan dolaşan bir yol bulunuyor. Böylece motosiklet ile tüm çevresinde dolaşma fırsatını yakaladım. Aslında iki yaka arasında çalışan araba vapurları bulunuyor. Genel olarak vakit kazandırdığı için motosikletler tarafından daha çok tercih ediliyor. Fakat sakın siz bu hataya düşmeyin. Neler kaçırdığınızı tahmin bile edemezsiniz. Göreceklerinizi kısaca şöyle özetleyeyim; solunuzda çarşaf gibi serili denizin, fiyordun karşı kıyısındaki girintili çıkıntılı dağların ve adaların görüntüsü, sağınızda sarp kayalıkların ihtişamlı görüntüsü ve bu kayalıkların eteğine dantel gibi işlenmiş kıvrımlı yollar. İnsan buradan geçerken etkilenmemesine imkan yok. Eğer manzara seyretmekten kendinizi alıkoyabilirseniz, tempolu bir sürüş ile yolun tadını da çıkarabilirsiniz. Çünkü  yol kalitesi iyi durumda ve gidiş-geliş şeritler oldukça genişler. Onun için kesinlikle iki defa geçilmesi gereken bir yer. Birinde herbir virajında ayrı bir manzara saklı fiyordun tadını çıkarmak, ikincisinde ise yolların canını çıkarmak için geçmelisiniz 😉

Bu arada bahsetmeden konuyu kapamak istemiyorum. Ülkemizin Karadeniz sahillerinde de bir fiyordvar. Türkiye’nin tek fiyordu olan Hamsilos koyu Sinop’ta bulunuyor. Son buzul çağında Karadeniz’in tamamen donduğu dönemde buzullar erirken oluşmuştur. Hamsilos koyu Sinop merkezine çok yakın bir milli parkın içinde bulunmaktadır. Ayrıca fırtınalı havalarda balıkçıların sığınabileceği ve Karadenizde çok az bulunan koylardan biridir. Balkanlar tarafında Adriyatik denizine inerseniz geçmeniz gereken yollardan biri olarak Kotor fiyordunu listenize eklemeniz gerekiyor. Aksi taktirde burada anlattıklarımla yetinmek zorunda kalırsınız.

2 Comments

2 Comments
  • kemal

    Akdeniz ve Karadeniz’de buzullar hiç bir zaman deniz seviyesine inememiştir. Buzul çağında bu
    alanlarda 2000-2500 metreden aşağılarda buzula rastlanmaz.

    • Serkan Sogut

      Kemal bey merhaba, bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Ben jeolojiden hiç anlamam. Açıkcası bu jeolojiye giriyormu onu da bilmiyorum. Onun için yanlış birşey söylemek istemiyorum. Ben bu bilgiyi Karadağ’a gitmeden önce kendi turistik sitesinde okumuştum. Dönünce de bunu sitemde paylaştım. Karadeniz tarafında bulunan Hamsilos için bilgileride Wikipedia’dan okumuştum. Orada da Karadeniz’in donduğu dönemlerde buzullar erirken okuşmuştur diyor. Ben de aynı tabiri kullanmıştım.

Post a Comment