İtalya’da Nasıl Benzin Alınır

İlk Yurtdışına çıkacağım zaman benzin konusunda biraz araştırma yapmıştım. Nasıl benzin alınır?, benzinciler sık bulunuyor mu? , akşam açık benzinci var mı? gibi bir çok soru vardı aklımda. Fakat internette araştırırken çok fazla birşey bulamadım. Gittim direk kendim deneyimledim 🙂 Alpler yolculuğu sırasında İtalya’da çok vakit geçirdim ve benzinciler konusunda ufak ufak aldığım notları bir araya getirip sizle paylaşmaya karar verdim. Çünkü oralarda en çok yapacağınız şey benzin almak olacak 🙂 Ayrıca İtalya’da Motor kullanmak üzerine yazdığım diğer yazılarımıda okumanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca benzin istasyonları konusunda yazdıklarım sadece İtalya değil Avrupa’nın bir çok yerinde benzin istasyonları aşağıda anlattığım mantıkla çalışıyorlar.

immagine-180artaspx

İtalya’da akaryakıt benzin bulma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşacağınızı zannetmiyorum. Dağ yolları da dahil, Autostrada (Şehirlerarası paralı yollar) ve SS (Strade Statale – Şehirler arası yollar)’lerde çok sık benzinci bulmak mümkün. En yaygın olan benzin istasyonları Agip, Esso, Tamoil, Q8, İp, Erg, Api’dir. Bizde olduğu gibi Shell ve BP çok sık raslayacağınız benzin istasyonları değiller ve diğerlerine göre pahalılar. Benzin fiyatları bizde olduğu gibi her benzin istasyonunda aynı değiller. Hatta arka arkaya aynı marka benzin istasyonunda fiyatlar farklı olabiliyor. Onun için ucuz gördüğünüz yerden almanızı öneririm. Zaten bir süre sonra fiyat konusunda kafanızda birşeyler oluşuyor ve ucuz fiyatı görünce anlıyorsunuz. Fakat şöyle bir ipucu vereyim; fiyatlar genelde şehir içlerinde daha ucuz. Şehirden uzaklaştıkça daha pahalı oluyor.  Yaklaşık 0.4€ kadar oynayabiliyor. Temmuz 2009’da benzin fiyatı 1,2€ ile 1,4€ arasında değişiyordu.

img_96231Benzin istasyonları self servis çalışmaktadır. Bazı istasyonlarda -sanırım rekabetten dolayı- pompacı kızlar oluyor fakat çok nadir. Benzin alırken önce boş pompa bulup deponuzu dolduruyorsunuz. Sonra içeri gidip pompa numaranızı söyleyerek ödeme yapıyorsunuz. Bazı istasyonlarda para toplayan çalışanlar oluyor ve gelip yanınıza parayı alıyorlar. Kredi kartı hemen hemen hepsinde geçiyor. En azından ben geçmeyeni görmedim. Ayrıca İngilizce yazan istasyon bulma ihtimaliniz de çok düşük. Kurşunsuz benzin daima yeşil pompa rengi ile gösteriliyor ve üzerinde “senza piombo” yazmaktadır. Genelde bulabileceğiniz benzin 95 oktan oluyor. Çok nadir 98 ve 100 oktan benzin gördüm. Onlarda da ayrıca plus yazıyor veya “+” simgesi oluyor.

dscf5791Önemli bir konu ise haftasonları ve mesai saati dışında istasyonların kapalı olması. Tabelasında “self-service” yada “24 ore” yazan istasyonlarda ödeme yapmanız için makineler oluyor. Önce ödemeyi bu makinelere yaparak istediğiniz saatte benzin alabiliyorsunuz. Bazı istasyonlarda gündüzde kimse olmayabiliyor. Fakat bir çok istasyonda bu özellik bulduğu için sıkıntı çekmiyorsunuz. Ödeme yapılacak makine her pompanın yanında ya da ortada bir tane oluyor. Hem kredi kartı hem de nakit (5, 10, 20 ve 50€) kabul ediyor. Önce ödemeyi yapıyorsunuz sonra pompayı seçip gidip benzini alıyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey eğer makineye nakit para veriyorsanız üzerini vermiyor 🙂 Ne koyarsanız okadar benzin almanızı sağlıyor.

8 Comments

8 Comments
  • PAMİR

    merhaba gercekten çok güzel ve bu yazıyı yazdıgınız için ayrıca teşekkür…bende karavan ile böyle bir seyahat düşünüyorum araştırmalarımda böyle bir yazı bulamadım..size rastlamak iyi oldu…

    • Serkan Sogut

      Pamir teşekkür ederim. Sadece gezdiğim yerleri değil oralarda sizi bekleyen şeyleride yazmak istedim. Hani ben süprizlerle karşılaştım benden sonraki hazırlıklı olsun dedim 🙂

  • Mehmet Balli

    PEKİ BİZİM İŞ BANKASI VS DİĞER KREDİ KARTLARI GEÇİYORMU

    • Serkan Sogut

      Visa ve mastercard’lar geçiyor dünyanın her yerinde sorunsuzca kullanabilirsiniz.

    • Cüneyt Malkoç

      iş bankası dıye dunyada bır kart yok master ve visa var ıkı buyuk fırma amerıcanı saymıyorum onun ıcın bana cok sacma gelıyor bu sorular halk bankası gecıyormu yapı kredı gecıyormu alt yapı aynı vısa ve master

  • mustafa Küçükoğlu

    Birşey soracaktım istasyonlar da Lpg varmı dikkatinizi çekti mi hiç

    • Serkan Sogut

      Bu yazıyı 5 yıl önce yazmıştım seyahati ise 7 yıl önce yaptım. Onun hiç hatırlamıyorum açıkcası 🙁

  • ata turk

    Az önce bir olay oldu, aizede olabilir. Fransa Cannes’e yakın Shell’den yakıt aldık. Kredi kartından ayrıca 125 Euro para daha çekildi. Geri ödeneceği yazıyor. Keedi kartında limit ayırmanız lazım olabilir.

Post a Comment