Yamaha Tracer 700 Testi

Önce söylentileri yayılan, sonra da internete test fotoğrafları sızan Yamaha MT-07’nin Tracer versiyonunu test etme imkanı buldum fakat test yazısını yazma fırsatını bulamadım. Motosiklet ile uzun bir Amerika yolculuğuna çıktım ve Tracer 700’ü de Türkiye’ye geldiğim kısacık bir arada 2 gün test ettim. Sürekli Tracer 700 ile ilgili sorular sorulduğu için ve motor da henüz yeni olduğundan hala test yazısı yazabilirim diye düşündüm. 

Öncelikle, Tracer serisinin yeniden isimlendirmesinden bahsedeyim. İlk Tracer modeli MT-09 modelini baz aldığı için “MT-09 Tracer” olarak çıkmıştı. Şimdi MT-07 modelini baz alan bir Tracer çıkınca motorların isimlerini “Tracer 900” ve “Tracer 700” olarak değiştirmişler. Bence daha kolay olmuş.

Tracer 700 Neden Tercih Edilmeli?

Yamaha-Tracer-700-32



Öncelikle Tracer 700 bir spor motor ya da enduro motor değildir. Hafta sonları eğlenebileceğiniz, yaz tatillerinde gezebileceğiniz ve günlük hayatınızda ulaşım için kullanabileceğiniz, kısacası yılın 365 günü yüzünüzü güldürecek, eğlenceli bir motosiklettir. Tracer 700’ün proje lideri Tatsuo Yamamoto motosikletin hedef kitlesini böyle açıklamış. Eğer aradığınız böyle bir şey ise motorunuzu buldunuz! 🙂

Böyle İsviçre çakısı bir motosiklet yapmak için güçlü bir motor, büyük depo, rahat bir koltuk, rüzgar koruması için yeterince karenaj, yüksek manevra  ve dik oturma pozisyonu için geniş bir gidon ve fazladan yük (çantalar ve artçı) taşıma özelliklerini hafif ve ideal boyutlarda bir şaseye koymanız gerekiyor. Yamaha ekibi de yeterince güçlü ve hafif olan MT-07 modelini dikkate alarak çok amaçlı bir motosiklete çevirmiş. Böylece şehir içinde her gün kolaylıkla sürebileceğiniz, kral gibi dik otururken gazlayabileceğiniz ve artçınızı arkaya atıp çantaları takarak uzun yolculuklar yapabileceğiniz bir motosiklet ortaya çıkmış.

Hatırlarsanız Tracer 900’ü ilk test ettiğimde gazlamak için güzel ama sürekli şehir içinde veya uzun yolda kullanmak için fazla güçlü olduğunu, bunun yerine keşke 700’lük bir motoru kullanarak daha hafif bir motosiklet yapsalarmış yazmıştım. Çünkü Tracer 900’ün sport yönü daha ağır basıyordu.

MT-07, Tracer 700’e Nasıl Dönüştü?

Yamaha-Tracer-700-34

MT-07’nin güçlü motorunu ve hafif şasesini olduğu gibi kullanılmış. Motosiklet üzerinde daha fazla alan açmak, daha fazla ağırlık taşımak, artçının konforunu arttırmak ve motoru daha dengeli hale getirmek için arka maşa değiştirilmiş ve 5 cm. uzatılmış. Aynı zamanda sele yüksekliği de 3 cm. (sele yüksekliği 835 mm.) arttırılmış. Motosikletin ağırlığını azaltmak için maşa aluminyum yapılmış. Büyük ve ağır bir motor kullanıyormuşsunuz hissini vermek istenmemiş. Onun için MT-07’ye sadece ufak dokunuşlar yapılmış.  

Hem sürücü, hem artçı için oturuş pozisyonu değişmiş. Sürücü tam olarak dik otururken, artçı dik ve sürücüden daha yüksekte oturuyor. Ayrıca yeni oturuş pozisyonunda diz açısı da genişlemiş. Daha uzun ve geniş bir sele ile sürücü ve yolcunun konforu arttırılmış. Arka amortisör ayarını ve şase ile maşa arasındaki bağlantı geometrisini değiştirerek arka lastiğin hareket alanını arttırılmış. Böylece daha fazla yük taşımasını sağlanmış. 

Şehir içi manevra kabiliyetini arttırmak ve sürücüyü daha dik bir pozisyona alabilmek için gidonu genişleterek yükseltilmiş ve sürücüye yaklaştırılmış. Vücudunuzu rüzgardan korumak için yüksekliği elle ayarlanabilir bir ön cam eklenmiş. Dizler de unutulmamış ve onları rüzgardan korumak için iki yan karenaj eklenmiş. Daha iyi aydınlatma sağlayan çift farlı yeni bir kafa tasarlanmış. Ayrıca tasarım olarak güzel duran bir de elcik koruma eklenmiş. Yakıt deposu uzun yolculuklar düşünülerek 3 lt. arttırılmış ve 17 lt.’ye çıkartılmış. GPS gibi aksesuarlar için gösterge paneline 12V çakmak soketi ve gidona aksesuar demiri (crossbar) eklenmiş.

Özetle, Yamaha mühendisleri MT-07’nin sportif karakterini bozmadan üzerine ufak eklemeler yaparak çok amaçlı bir motosiklet yaratmışlar. 

Tracer 700’ün Özellikleri

Tracer 700, MT-07 motorunu olduğu gibi kullanıyor. 2 silindir, 689 cc motor 9.000 devirde yaklaşık 75 beygir güç üretirken 6.500 devirde 68 Nm tork üretiyor. Motorun ıslak ağırlığı (yağ, su ve benzin dahil yola çıkma ağırlığı) 196 kg. olduğu için rakiplerine göre iyi bir avantaj yakalıyor. Mesela uzun kilometreler kullandığım 660 cc Tenere 205 kg. ve 40 küsur beygirdi. 🙂  Onun için Tracer 700’e bindiğiniz zaman, motosiklet size gücünü ve hafifliğini hissettiriyor. Ayrıca sıralı 2 silindir olduğu için titreşim sorunu da yok.

Standart olarak ABS fren sistemi ile geliyor. En çok sorulan soru “kapatılabiliyor mu?”. Hayır, bir Yamaha klasiği olarak kapatılamıyor. 🙂 Ayarlanabilir ön cam ve aksesuar olarak sunduğu tur camı ile yeterli rüzgar korumasını sağlıyor. 17 lt. depo ile 350 kilometreden fazla yol gidebiliyor. Elcik koruma ve 12V çakmak soketi standart olarak geliyor. Ayrıca aksesuar olarak satılan yan çantalar için motosiklet ön hazırlıklı geliyor. Çantalar, artçının el tutanakları sökülerek yerine takılabiliyor. 

Yamaha-Tracer-700-19

Tracer 700’de MT-07’nin gösterge panelini kullanılmış, küçük fakat işlevsel bir gösterge paneli. Zaten Yamaha’nın kocaman rakamlar yazan panellerini seviyorum çünkü sürüş esnasında her şeyi çok rahat okuyabiliyorsunuz, sadece bir göz atmanız yetiyor. Gündüz sürüşlerinde güneş arkadan vurduğunda dahi eğilip bükülmeden çok rahat görebiliyorsunuz. Tamamı dijital olan panelde devir saati, hız göstergesi, vites göstergesi, benzin durumu ve günün saati direkt okunabiliyor. Onun dışında hava ve motor sıcaklığı, toplam kilometre, trip 1-2, seyahat süresi, kalan benzin ile tahmini menzil, anlık harcanan benzin, ortalama benzin bilgilerini okuyabildiğiniz bir satır daha bulunuyor. Panel üzerindeki tuşlar ile bu bilgiler arasında geçiş yapabiliyor ya da sayaçlar sıfırlanabiliyor. Tek şikayetim bu tuşlara erişmenin zor oluşu. 🙂 En azından benim kol boyum yetmiyor ve öne doğru eğilmek zorunda kalıyorum, yani sürüş esnasında kullanmak çok pratik değil. Depoda yaklaşık 4lt benzin kaldığında F-Trip diye ayrı bir kilometre sayacı çalışmaya başlıyor ve benzin uyarı ışığı yandıktan sonra kaç kilometre gittiğinizi gösteriyor. Ayrıca panelde ekonomik sürüş yaptığınızı gösteren bir “ECO” uyarısı bulunuyor. Bu ECO işareti o anki sürüş şeklinize göre benzin tasarrufu yapıp yapmadığınızı gösteriyor.

Tracer 700 Sürüş Deneyimi

Yamaha-Tracer-700-31

Tracer 700’ü 2 gün boyunca yaklaşık 750 km test ettim. İlk gün virajlı dağ yollarından Kaz Dağları’na gittim ve orada biraz arazi sürüşü yaptım. İkinci gün ise otoban sürüşü yaparak İstanbul’a döndüm. Ayrıca İstanbul’da şehir içi trafiğinde sürmeyi de ihmal etmedim. Madem çok amaçlı bir motosikletmiş, ben de farklı koşullarda test ettim. Unutmadan, benim kullandığımız Tracer 700 henüz rodajdaydı, onun için çok zorlamadım.

Öncelikle, Tracer 700 güçlü bir motor; sadece üst devirlerde değil, alt devirlerde de çekişi iyi, onun için vites aralıkları geniş. Özellikle şehir içinde sürekli vites değiştirmeniz gerekmiyor, sadece 2. ve 3. vites size yetiyor. 3-4 bin devirden sonra gücü hissetmeye başlıyorsunuz ve motor gerçekten hızlı bir şekilde üst devirlere tırmanabiliyor. Tabii motorun gücü de doğrusal olarak artıyor. Eğer spor sürüşleri seviyorsanız üst devirler sizi tatmin edecektir. 🙂 Tracer 900’ü test ederken ani hızlanmalarda gidonun sallanmasından şikayet etmiştim, Tracer 700’de bu sorunu halledilmiş. 

196 kg. ağırlık ve 75 beygir sayesinde dağ yollarında oldukça kıvrak bir makine. Arka maşanın uzaması işe yaramış, böylece virajlara çok daha istikrarlı girebiliyorsunuz. Daha önce MT-07’yi test ederken virajlara sert girdiğimde ön tarafta hafif kayma hissetmiştim. Aynı şeyi Tracer 700’de de hissettim fakat çok amaçlı kullanımı olan bir motosiklet için yine de çok iyi iş çıkarıyor. 

Oturuş pozisyonu neredeyse enduro makineler ile aynı. Dik oturuyorsunuz, ayaklarınız kalçanızın hizasında ve geniş bir diz açısı ile rahat sürüş sağlıyor. Hafif olması şehir içinde insanı yormuyor. Yavaş ve dar dönüşlerde oldukça başarılı. Genel olarak kontrolü kolay bir makine. Sadece arka lastiğin ölçüsünü 180 değil de 160 kullansalarmış manevra kabiliyeti daha da artarmış gibi geliyor. Sanırım pazarlama kurbanı olmuş, malum lastiklerin kalın olması seviliyor. Gidon da geniş ve size yakın, enduro motorlarda olduğu gibi geniş bir dönüş açısı sağlıyor ve şehir içinde dar dönüşlerde hayat kurtarıyor. Hem sürücü, hem de yolcu koltukları geniş ve yumuşak. Tüm gün 400 kilometre sürüşten sonra hiç rahatsızlık hissetmedim. Rüzgar konusunda fena değil. Ön cam düşük hızlarda işe yarıyor fakat yüksek hızlar için benim boyuma (185 cm) yetersiz kalıyor. Aksesuar olarak satılan tur camı daha iyi olacaktır. Dizleri ve bacakları rüzgardan korumak için yanlara takılan karenajlar ise iş görüyor. 

Güçlü ve hafif bir makine olduğu için yüksek hızlı otoban sürüşleri hiç sorun değil. 🙂 Hafif olmasına rağmen 17″ ön lastikler ve lastikler arası ağırlık dağılım oranı sayesinde yüksek hızlarda istikrarlı gidiyor. Gerçi motorlar rodajda olduğu için biz çok yüksek hızlarda test etmedik, otobanda 130-140 km/sa civarında kaldık. Ön amortisörlerin spor yönü baskın olduğu için bana biraz sert geldi. Tabii bu yüksek hızlarda iyi iş çıkarıyor ama yol kalitesi düşmeye başlayınca yerdeki çukur ve tümseklerin etkisini size fazla iletiyor. Arka amortisör de ise lastiğin hareket mesafesi arttığı için konfor da artmış.

Son olarak yakıt konusuna da değineyim. Yamaha’nın kendisi normal kullanımlarda ortalama 4.3 lt / 100 km yaktığını söylemiş. Dağ yollarında 70-80 km/sa ile sürerken ortalama 4 lt / 100 km civarındaydı. Otobanda sabit 120-130 km/sa ile sürerken de 4.6 lt / 100 km çıktı. Tabii hızlanmalarda ya da daha sportif sürüşlerde bu rakam çok rahat 6 lt / 100 km ve hatta üstüne çıkıyor. Eğer sakin bir sürüş yaparsanız bence bir depo ile sizi çok rahat 350km götürecektir.

Tracer 700 İçin Son Yorum

Yamaha-Tracer-700-30

Kısacası Yamaha Tracer 700’ü beğendim. Bence çok amaçlı bir motosiklet olmuş. Kağıt üzerinde teknik özellikleri birçok rakibinin önünde. Hatta bir MT klasiği olarak hafifliği ve güç konusunda başı çekiyor. Şehir içinde, uzun yolda ve hatta arazide bile kullanımı oldukça kolay ve dengeli bir makine. Haftasonları biraz gazlayarak eğlenebileceğiniz, yaz tatillerinde motoru yükleyip artçınız ile uzun seyahatlere gidebileceğiniz ve günlük hayatınızda şehir içi trafiğinde ulaşım için kullanabileceğiniz, işcilik ve parça kalitesi iyi, tasarımı güzel, sağlam, sorunsuz, ekonomik ve servis ağı geniş bir motosiklet.

 

No Comment

No Comments

Post a Comment