Zadar’ın Muhteşem Gün Batımı

Amerikalı gerilim filmleri yönetmeni Alfred  Hitchcock, 1964 yılında Zadar’ı ziyaret ettiğinde dünyadaki en güzel gün batımı Zadar sahilinden seyredilebilir demiş. Çokta doğru demiş. Belki en güzel göreceli bir kavram olabilir. Fakat gerçekten görülmesi gereken bir güzelliği var.

Zadar, Hırvatistan Dalmaçya kıyılarının ikinci büyük şehri. Dünyanın en güzel gün batımının kendi sahillerinden görülebildiğine inanırlar. Oraya giden bir çok turist gün batımı eşliğinde adaları seyrederek unutulmaz bir gün batımı şöleni izlerler. Gerçekten de  batan güneşin gökyüzünü -kaplayan bulutlardan kırılan- ışıkları, sahile vuran denizin dalgaları ile birleşince ortaya şiirsel bir görüntü çıkıyor. Sadece kızaran bulutların dalgalar ile yaptığı dans değil, dalmaçya kıyılarına ismini veren adacıklarında nefis görüntüsü manzaraya eşlik ediyor.

Her ne kadar deniz, adacıklar ve gün batımının birleşimi ortaya güzel manzaralar çıkarsada, burayı sihirli yapan daha farklı birşey var. Oda gün batımında gökyüzünü kaplayan bulutlar ve onlardan kırılan gün ışının renklerle oluşturduğu ambians. Bulutların her zaman manzarayı (fotoğraf karesini) pekiştiren bir etkisi olmuştur. Fakat Zadar’da sihrin kendisini oluşturuyor.

Buranın sürekli bulutlı olmasının bir sırrı var. Bende bunun ne olduğunu merak ederek biraz internette, biraz da yerli haklı ile konuşarak araştırdım. Zadar bulunduğu konum itibari ile çok fazla Bora rüzgarlarının etkisinde kalıyor. İnanın çok kuvvetli rüzgarlar ve paralı otobanların bile kapanmasına sebeb oluyorlar. (Balkan gezisinde bunlardan birine motosiklet ile yakandık). Zadar kıyılarında bulunan Velebit dağı Adriyatik kıyıları boyunca sahile en yakın yüksek dağ sırasıdır. Zadar’dan Rijeka’ya kadar sahile çok yakın dizilirler. Dağ üzerinden gelen soğuk hava akımı ile sahilden gelen ve yukarı doğru yükselen sıcak hava akımları çarpışarak Bora rüzgarlarını oluşturular. Bu rüzgarların taşıdığı bulutlar Zadar’ın sürekli bulutlu olmasını sağlar. İşte muhteşem gün batımının tarifi bu 🙂

Hırvatistan’ın büyük bir sahil şehri olan Zadar, turistlik açıdan fazla birşey vaad etmiyor. Fakat karşılığında çok güzel bir doğa harikasını sunuyor. Hırvatistan tarafında Dubrovnik, Split veya İtalya tarafında Trieste şehirlerine giderseniz Zadar’da keyifli bir gün batımı ile kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

 

 

2 Comments

2 Comments
  • ufuk

    Oldukca detayli bilgiler yazilmis.Guzel bir yazi olmus. Bulgaristani da gezmek isterseniz http://www.barkurt.com Bulgaristan Gezisi sitesini inceleyebilirsiniz

  • İlhan ÜNSEL

    2 çift 2 motor ile Bulgaristan – Makedonya – Yunanistan üzerinden Türkiye’ye dönüş planlıyoruz. Vize ve evraklar konusunda sorum olacak. Bu tur için Schengen vizesi yeterli olacak mı? bunu sınırdan alabiliyormuyuz? ve neler gerekli?

Post a Comment