Slovenya Otobanlarının İnanılmaz Hafifliği

Otoyollar (paralı yollar) uzun seyahatlerde arabalar için hayat kurtarıcı olsada motosikletler için son derece sıkıcı oluyorlar. Özellikle Avrupa otobanları en sıkıcıları. Yüksek hızla seyretmek ve sadece varacağınız yere ulaşmak amacı ile dümdüz tasarlanmış yollardır.

Genelde görsel olarak güzel yerlerden geçmezler. Şehirlere veya yerleşim yerlerine yaklaştıkça ses kirliliğini azaltmak için her iki yana ses duvarları çekilir ki hiçbirşey göremezsiniz. Tek yapabildiğiniz önünüze bakmak ve yüksek hızla gitmek istediğiniz yere varmaktır.

Slovenya otobanlarını görene kadar böyle düşünüyordum 🙂  Gerçekten çok güzel yolları var. Tabiki yol kalitesinden bahsetmiyorum. Evet kaliteli fakat Avrupa’nın bir çok yerinde kaliteli yollar bulmak mümkün. Slovenya yollarında başka birşey var. Yollar uçsuz bucaksız ovalardan geçmiyor. Aksine direk ormanların içinden, vadilerden, dağlardan geçiyor. Yolda giderken etrafınızı yeşillikler sarıyor. Çirkin büyük kentlerden geçmiyor, aksine yeşilliklerin içinde küçük ve şirin yerleşim yerlerinden geçiyor. Ses duvarlarını bile organik yapmışlar. Sıra sıra setleri çekip sarmaşık ile sarmışlar. Ya o güzel tünelleri yokmu gerçekten görmeğe değer. Tünelleri bile doğaya uydurmışlar. Köşeli değil oval yapıp üzerinide yeşillendirmişler. Sanki tünelden değil dağların içinden geçiyorsun.

Slovenya yollarında sizi bekleyen sadece manzara ve çevresel güzellikler değil. Yolların kendiside son derece virajlı. Dağ yolları gibi değil daha geniş ve eğimli virajlar. Yüksek hızlarda (130-160) lastiği sonuna kadar kullanarak uzun soluklu yatışlar yapabiliyorsunuz. Bir viraj bitiyor diğeri başlıyor. Sürekli ya sağa ya sola yatıyorsunuz.

Slovenya’da otoyollarında motosiklet kullanmak çok eğlenceli. Şimdiye kadar 3 defa kullanma fırsatı bulduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Eğer o taraflara yolunuz düşerse sizde Slovenya otoyollarına bir şans verin.


Unutmadan Slovanya’da otoyola çıkmanız için “vignet” isimli bir sticker almanız ve motorunuzun ön tarafına yapıştırmanız gereliyor. Sınırda otoban girişinde bunları satan bir araba oluyor. Oradan temin edebilirsiniz. Motosiklet için 7 günlük fiyatı 7,5€ gibi uygun bir fiyata satıyorlar. Açıkcası avrupanın bir çok ülkesine göre çok uygun bir fiyat.

Ayrıntılı için http://www.tolltickets.com/country/slovenia/vignette.aspx?lang=en-GB 

2 Comments

2 Comments
  • emre

    imreniyorum sana

    • Serkan Sogut

      Emre, imrenmek yok, iste seninde olur 🙂 Umarım keyiflerin iyidir. Kendine iyi bak 😉

Post a Comment