İtalya’da Nasıl Motosiklet Kullanılır

İtalya konusunda çok yazdım çizdim. Motosiklet kiralamadan, benzin almaya kadar birçok konuda tecrübelerimi aktarmaya çalıştım. Yolculuk öncesi İtalya hakkında yazdıklarıma göz atmanızda fayda var. Son olarak İtalya’da nasıl motosiklet kullanmanız gerektiği konusunda yol boyunca aldığım notları paylaşacağım. Bunlar tamamen benim kendi gözlemlerim ve yol boyunca edindiğim tecrübelerden ibarettir. Herhangi bir resmi dayanağı yoktur 😀 Aslında İtalya’da motosiklet kullanmak için yapmanız gerekenler Türkiye’den çok farklı değil, sadece birkaç ufak tefek ayrıntıya dikkat etmeniz gerekiyor. Onun dışında motosikletleri gören ve onlara değer veren bir ülkede motor sürmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Eğer Autostrada (Şehirlerarası paralı yol)’larda gidiyorsanız ve trafik yüzünden yol durmuşsa diğer motosikletleri takip edin. Göreceksiniz aynı İstanbul’da olduğu gibi sağdan soldan, aralardan veya emniyet şeridinden gidiyorlar. Bende bir kaza yüzünden tıkanan yolda diğer motosikletlerle birlikte uzun bir süre emniyet şeridi kullandım. Ayrıca Autostrada’larda radar dışında yüksek hızlara çıktığım oldu. Genel olarak diğer araçların hızlarına göre hızınızı ayarlıyabilirsiniz.

carsEğer SS (Strade Statale – Şehirlerarası yollar)’lerde gidiyorsanız en çok dikkat etmeniz gereken konu arabaları “sağ”lamamanız. Genel olarak buna çok kızıyorlar. Ben iki defa niyetlendim birinde sağladım, adam arkamdan baya bir söylendi. İkincisinde ise hem şöför hem de yolcu tarafındaki camı açıp bana kızdılar ve sol tarafı gösterdiler 🙂 Genel olarak önde giden arabanın sol kenarına yaklaşırsanız size hemen yol verecektir. Hatta emniyet şeridine bile geçtikleri oluyor. Trafik olduğu durumlarda iki şeridin ortasından gidebilirsiniz. Her iki taraftaki araçta kibarca kenara çekilecektir. Her zaman olduğu gibi diğer motosikletleri gözlemleyip onları takip edebilirsiniz.

Şehiriçi yollarda dikkat etmeniz gereken hususlar ışıklara ve yol hakkına uymaktır. Kırmızı ışıklarda gidip araçların en önüne geçebilirsiniz. Yol kesişimlerine geldiğinizde yerde “stop” yada yol ver (ters üçgen) işareti varsa kesin olarak durmanız ve yol vermeniz gerekiyor. Diğer araçlar da aynı şekilde buna kesinlikle uyuyorlar. Ne kadar hızlı gelirse gelsinler içiniz rahat olsun yol hakkı sizinse kesinlikle duracaklardır. 5-6 bin kilometre yol yaptım daha durmayanını görmedim. Ayrıca kavşaklarda da yol hakkı her zaman kavşağın içindekinindir. Eğer kavşağa girmişseniz diğer araçlar size yol verecektir, rahat bir şekilde dönüşünüzü tamamlayabilirsiniz.

do_not_use_horn_prohibition_signBenim en sevdiğim şey kimsenin korna çalmamasıydı. Yeşil yandığında geç hareket edin kimse korna çalmaz. Aynı şekilde yolda 30 km ile gidin eğer sollama yasağı varsa herkes arkanızda bekleyecek ve korna çalmayacaktır. Eğer bir korna sesi duyarsanız büyük ihtimal yol arkadaşınız geliyordur 🙂 Haberleşme konusunda çok işe yarıyor.

Son olarak bir noktaya değinmek istiyorum. İtalya’da ilginç şekilde Avrupa’ya yaklaştıkca (Kuzeye doğru) insanlar daha bir kuralcı oluyorlar. Fakat Akdeniz’e doğru (Güneye doğru) indikce kurallara daha az uymaya başlıyorlar. Onun için aşağılara indikce daha bir dikkatli olun. Zira ben aşağılarda kırmızı ışıkta geçen veya yol vermeyenler gördüm.

İtalya’da motosiklet sürerken aldığım notların sonuna geldim. Umarım oraları gidip gezecek diğer arkadaşlar için bu tecrübeler işe yarar ve yola çıkmadan önce kendilerini daha rahat ve hazır hissederler.

2 Comments

2 Comments
  • asya

    Avrupa:özellikle Prag,Viyana, Slovakya(Bratislava) gezisi planlıyoruz; bu yerleri biliyor musunz? Ya da bilen birilerini biliyor musunuz?

    • Serkan Sogut

      Merhaba bu yorumu atlamışım özürdilerim. Konu ile ilgili az önce mail attım oradan devam edelim.

Post a Comment